Bez jednoho dne celé 3 měsíce uplynuly od posledního závodu série GoKartOpen a 24 nedočkavých závodníků se opět sešlo, aby si mohli přeměřit své schopnosti na dráze. První závod se konal tradičně v Hořovicích a všichni přemýšleli, zda závod ovlivní deštivé počasí. Nakonec závody ovlivnilo nejen počasí.

Ačkoliv se několik nováčků nakonec odhlásilo, tak snad polovinu startovního pole tvořili jezdci, kteří s námi jeli prvně. Některé by ale málokdo nazval nováčky, jelikož se často jednalo o zkušené jezdce z konkurenčních sérií SWS a Kart Race. 

Základní skupina A

V téhle skupině to 2 nováčci neměli vůbec snadné. Loňský vice-mistr Dominik, loni bramborový Radek, loni pátý Luděk a vicemistr sezony 2018/2019 Karel dali tušit, že pravděpodobně pojedou svou ligu a nikomu jinému nedají šanci. Karel s Dominikem si nakonec rozebrali všechna první místa, na Radka s Luďkem sem tam zbylo alespoň to druhé a nováčci Jirka Slávik s Honzou Jánou bojovali hlavně mezi sebou, ale jak kolize Luďka s Radkem, nebo pomalá kára 8 je dokázala posunout před oba jmenované. Nejen, že na Dominika s Karlem čekalo finále A, ale jejich dominantní výsledky odsunuly Radka s Luďkem až do finále C. Na oba nováčky pak zbylo finále D.

Základní skupina B

Tahle skupina měla jasného favorita – Lukáš Ježka. Ten loňskou sezonu absolvoval jen z poloviny, ale i přes mnoho absencí bojoval o první desítku v konečném pořadí. A nebýt opět pomalé káry 8 a extrémně rychlé 4, nedal by nikomu jinému šanci dojet v čele. Finále A na něj čekalo. Lukáše Ježka stíhal zejména Lukáš Rampa, který alespoň jednou dokázal dojet v čele. Jenže kolize s Honzou Vejborou v jedné z rozjížděk znamenala, že lépe, než finále B to dnes nebude. Tam ho doprovodil i Tomáš Kopetzký, který jezdil stabilně bez kontaktů a finále B si tak zajistil také. O zbývající 3 pozice bojoval Ondra Helus, nováček Matěj Slavík a „nováček“ Honza Vejbora. Matěj Slavík dokázal dokonce jednu rozjížďku vyhrát a čuchl si tak k tomu, jaké to je vidět šachovnicový prapor jako první. To mu stejně jako Honzovi vyneslo finále C. Na Ondru Heluse bohužel zbylo až D.

Základní skupina C

Čekali byste, že si v téhle skupině dojede v klidu Béďa pro první flek, paty mu bude okopávat Leo a zbytek pole bude někde v dáli? Ale kdepak. Tato skupina byla extrémně vyrovnaná a o postupech rozhodla až poslední rozjížďka, kde se na trať snesl silný déšť, takže jezdci nám po trati začali doslova kroužit, bohužel však často na pouze místě. Béďa sice skupinu vyhrál, ale pouhé lepší umístění ho posunulo do finále A. Na Lea tak už bohužel zbyla jen první pozice ve finále B. Zdeněk Strakoš dokázal na vodě ladně plachtit s pomalou osmičkou a dovézt jí do cíle na druhém místě. Jeho výhra s pětkou ho poslala do finále B s Leem. Honza Vopátek trochu překvapivě na první 3 nestačil, ale vyrovnané výkony ho také poslali do finále B. Pepa Kříž s Kubou Šilhanem zkoušeli zkušené jezdce prohnat, co jim síly stačily a vždycky se jim podařilo alespoň některého z nich porazit. Výjimkou byla poslední rozjížďka, kde se bohužel ukázalo, že jízda na vodě je hlavně o tréninku a zkušenostech. Ta dnešní se bude hodit příště.

Základní skupina D

Skupina s jasnou favoritkou Eliškou. Ta tu dokázala už několikrát vyhrát a hned první dvě rozjížďky nedala nikomu šanci. Až Jarda s rychlou čtyřkou skupinu zdramatizoval. V průběhu skupiny bylo zejména zajímavé pozorovat, jak se rychlá čtyřka prodírá pořadím. Nejprve svedl Jarda soubor s Kubou Kolářem, kdy se následně i nováček Honza Zeman nenechal zahanbit, dovezl jí do cíle jako první a alespoň trochu si vynahradil smůlu z úvodních rozjížděk, kdy mu nejprve kára chcípla na startu a následně mu dokonce upadlo kolo. Ačkoliv si Jarda přál déšť od začátku rozjížděk, ten přišel až na tu poslední a opět to zamíchalo pořadím. Mokrou jízdu opanoval Martin Štěpán, který se tak dostal do finále B. Jarda s Eliškou šli do A, Kuba, Honza Zeman a Honza Přibyl se seřadili bodově za sebou, ale Honzovi Přibylovi to bohužel na C jen těsně nestačilo.

Na základě předpovědi počasí jsme se před finálovými jízdami dohodli, že finálová jízda se pojede pouze jedna, zato ale nikoliv na 6 minut, ale na 6 kol. 

Finále D

Zlé jazyky před finále D předpovídaly, že skupina nováčků na opravdu mokré trati bude zaručovat zábavu. 😉No, nebudeme lhát, že tomu tak nebylo a chvílemi to připomínalo spíše synchronizované driftování než závody motokár. Méně legrační nehodu měl bohužel Ondra Helus, který přecenil adhezi hned v první zatáčce a doslova se zaparkoval pod gumové mantinely. Ondra naštěstí vyvázl jen s pohmožděninami. Motokára bohužel dopadla hůře a přišla o svůj čelní kryt. Tím dal šanci nováčkům, kdy zejména Honza Přibyl dokázal, že se bude snad řadit mezi „vodníky“, kteří vždycky doufají v déšť před závodem. Kluci, berte tohle jako skvělou zkušenost do dalších závodů. 

Finále C

Bohužel i tato finálová skupina zaznamenala několik karambolů. Tím největším bylo roztočení Luďka z jeho první startovní pozice. Ten ale závod nevzdal, využil zaváhání ostatních a dojel alespoň na 4. místě. Zkušeně si zdě počínal Honza Vejbora, který bez chyby dojel do cíle, a to mu stačilo na vítězství. Radek Líbal dneska neměl svůj den, kdy i svou druhou startovní pozici musel přepustit nováčkovi Matěj Slavíkovi. 

Finále B

Kdyby mi někdo řekl, že Portugalec bude rád závodit na mokré trati, nevěřil bych mu. Jenže jelikož je Madeira, tedy ostrov, odkud pochází Leo, deštivější než pevninské Portugalsko, tak Leo nedal nikomu šanci a v klidu dojel pro vítězství a důležité body. Martin Štěpán dokázal, že když absolvujete SWS sprinty a 24h maraton na mokré pražské trati, hodí se vám tyhle zkušenosti i v Hořovicích. Ze 6. startovní pozice poskočil až na 2. v cíli. Za ním pak Honza Vopátek a Lukáš Rampa, u kterého víme, že vodu opravdu rád nemá. 

Finále A

Jezdci v téhle skupině před závodem vtipkovali, aby se hlavě všichni nepotkali v první zatáčce. Naštěstí se tak nestalo. Potkali se až ve druhé. Eliška s Karlem bohužel ve druhé zatáčce chybovali a doslova uhnuli doprava. Toho využili jezdci startující na 3. – 5. pozici – Lukáš, Dominik a Jarda. Lukáš okamžitě poodjel, Dominik s Jardou ještě několik zatáček sváděli souboje. Karlovi bohužel voda vůbec nesvědčila a propadl se následně i za Elišku a jen těsně zvládl soubor s Béďou Málkem, který dnes dojel 6. Eliška dnes brala brambory. Jarda se po úvodních soubojích rozhodl jet spíše na jistotu a dovezl tak káru na 3. místě. Když projížděl cílem, sám nevěřil tomu, že bude mít placku na své neoblíbené trati. Zejména jak začala trať schnout, Dominik začal stahovat vedoucího Lukáše. Jenže možná právě souboje s Jardou v úvodním kole ho stály důležité sekundy, které ho nakonec dělily od vítězství. Vítězství v prvním letošním závodě stylem „druhá zatáčka-cíl“ bral tedy Lukáš Ježek.

Věříme, že můžeme prohlásit tento závod i přes časté technické problémy na kárách za zdařilý a doufáme, že v takto vysokém počtu sejdeme v pražské Kartplanet 9.října. Více informací o formátu závodu brzy dodá Luděk. 

Jarda