Dámy a pánové,
tento víkend jsme zvládli druhou Plzeň letošní sezóny! Tím nemyslím onen chmelový nápoj, kterého jsem alespoň já v této sezóně zvládl již mnohem více, ale myslím tím motokárový závod v místní KartAreně.

Dříve, než se podíváme na výsledky, musím opět připomenout, že další závod se jede už 19. března v Hořovicích. Vidím, že je už přihlášeno 10 lidí, tak si s registrací pospěšte, abyste nemuseli čekat na místo jako náhradníci. Někteří z nás zatím budou vyčkávat, zda se náhodou nad Hořovicemi v březnu neukáže bouřkový mrak, který by zdramatizoval závody.

A jak to tedy dopadlo v Plzni? Plzeň je prvním letošním okruhem, který „vyprodal“ všechna místa. Snad to bylo kvalitou motokár, snad i tím, že spousta jezdců ze série GKO se účastní i plzeňských dvou hodinových maratonů.
Závodilo se sice v 5 skupinách dle indexů, ale nakonec nám v pořadí vzniklo skupinek více. Před závodem se spekulovalo, kolik jezdců zajede průměr pod 38 sekund. Myslelo se, že kdo zajede pod 38 sekund, nemine ho první desítka. Jenže pod 38 sekund zajelo celkem 21 jezdců a dokonce 22 jezdců se vešlo do 1 sekundy rozdílu.

Skupinka jezdců na 17. až 25. místě nakonec nečekaně obsahovala stálé jezdce jako Luďka, Honzu Šnaidaufa, Michala Drdu nebo Jirku Snopka. Kdo byl rychlejší?
Jezdce na 10. a 16. místě od sebe dělila necelá desetinka. Jarda Hajdúk musel tvrdě bojovat, aby uhájil alespoň 10. místo před místními borci Lukášem Kolářem a Standou Zuthem. Ota Líbal přijel na svůj první letošní závod, ale i tak dokázal porazit Lukáše Rampu s Leem. Kluky pak rozdělil další místní jezdec Ondra Helus.

Z počátku to vypadalo, že i Tomáš Havlík bude součástí té skupinky peroucí se o 10. až 16. místo, ale v průběhu závodu začal zrychlovat, a díky tomu dokonce útočit na pozice před ním. Od 8. Elišky ho nakonec dělila pouhá jedna setina sekundy. I tak ale věřím, že si 9. místa určitě cení.
Rodinný souboj u Líbalů dnes vyhrál Radek. Ten Elišce utekl o více jak desetinu a bral 7. místo.
O 5. místu opět rozhodovala přibližně jen setina sekundy. Adam zpočátku sice bojoval o první desítku, pak postupně lezl pořadím výše, ale na Béďu to už nestačilo a zas mu unikla kýžená první pětka. Příště o trénink víc a už to určitě klapne.
Čekalo se, jak bude pořadí na bedně. Minulý závod vyhrál Vašek Tomášek následovaný Tomášem Martanem a Dominikem Moravcem. Jak všichni tušíte, Dominik byl dny před závodem více na dráze než doma. Říkal mně, že v protisměru toho Vaška Tomáška prostě musí porazit. Pravděpodobně tím myslel, že ho porazí a tím vyhraje závod. A ono se mu to částečně povedlo, opravdu Vaška porazil. Jenže Vašek neměl svůj den a nepovedlo se mu zajet ani jeden čas pod 37 sekund, což nakonec stačilo „jen“ na 4. místo. Bronz tedy bral Dominik. O 3 setiny sekundy ho porazil Tomáš Martan a nedal mu tak šanci ho dohnat v celkovém pořadí. Tomáš sice přijel nevyspalý, tvářil se, že vlastně ani neví, který pedál je který, první jízdu jel průměrné časy, ale pak začal sbírat časy pod 37 a zajel si pro stříbro.

No a kdo nám tedy zbývá? Černým koněm tohoto závodu se stal Lukáš Ježek. Minule byl na své domácí trati „až“ 4., takže chtěl tuto pozici vylepšit. Prý poctivě trénoval několik týdnů před závodem. Co poctivě trénoval, on prý dokonce doma sledoval monitor z Kartarény a jakmile viděl, že někdo jezdí dobré časy, okamžitě dorazil, aby mohl sledovat jeho techniku a něco se přiučit. Nezajel sice nejrychlejší čas (ten je Dominikův a má hodnotu 36,928s), ale vyrovnanost jeho časů byla naprosto vzorová. Pouze s pomalejší károu 43 zajel časy nad 37,3s. Jeho nejhorší kolo 37,369s by v celkovém pořadí stále stačilo na 8. místo. Jenže my počítáme čas průměrný, který měl hodnotu 37,0687s, čímž si Lukáš o 7 tisícin sekundy (118 tisícin v součtu 20 kol) své první zlato v šampionátu GoKartOpen!

V celkovém pořadí sice drží místa až ve 3. desítce, ale Ondra Helus, Ota Líbal, Standa Zuth a Lukáš Kolář ukázali, že tam jsou zejména kvůli tomu, že se připojili až v průběhu sezony. Dotahují se tak na druhou dvacítku, kterou zatím brání Jirka Snopek, Kuba Vošahlík nebo Honza Šnaidauf. Kluci ale mají silné venkovní tratě, tak uvidíme, jak bude útok na první dvacítku probíhat.

Ve druhé desítce se pořadím derou výše Vašek Tomášek s Lukášem Ježkem. Na jejich úrovni je také Tomáš Havlík. Jestli tito jezdci pojedou i další závody, určitě se brzy pokusí klepat na brány první desítky.
Tu zatím brání Lukáš Rampa, Leo de Jesus a Luděk Bechyně. Borci, zbystřete, protože máte za sebou Lukáše Ježka o méně než 20 bodů! Před kluky je 28 bodová mezera na 7. Elišku, která v Plzni opět stáhla pár bodů Jardova náskoku. Radek se lehce vzdálil od 4. Adama, ale hlavně od 3. Bédi Málka, který si zatím s galancí sobě vlastní jede pro bronz v celkovém pořadí. Druhý Dominik se nám trochu osamostatnil na své pozici. Na třetího Béďu má náskok 20 bodů a na prvního Tomáše ztrácí stejný počet. Tomáš zatím vyhrál jen v Praze, ale jeho 5 podpisů na stříbrném věnci ho vyneslo na prozatímní první pozici.

Fun fact: Letos žádný ze závodníků zatím nevyhrál 2x, 7 závodů má tedy 7 různých vítězů – Elišku Líbalovou, Tomáše Martana, Martina Hálu, Dominika Moravce, Vaška Tomáška, Adam Knížete a Lukáše Ježka.

Kdo bude v Hořovicích další vítěz? Statistika říká, že jasným favoritem, tedy vlastně favoritkou je Eliška Líbalová.
Být bookmaker, dal bych následující kurzy: Eliška 2,5; Tomáš Martan 3; Béďa 7; Dominik 10; Radek Líbal 15; Adam Kníže 20, Lukáš Ježek 30, zbytek z GKO 100, Nikita Mazepin 3000. Ale co my víme, třeba bude mokro a bookmaker nevydělá ani korunu.
Tak v Hořovicích zdar a na vodě zvlášť!