Dámy a pánové,
další díl našeho šampionátu je za námi a zas máme o čem mluvit.

Nejprve však opět pozvu na další závod. Jestli nám do toho nehodí vidle něco o velikosti stovky nanometrů, tak ten se jede už 12. prosince (neděle) v Plzeňském Mileniu. Tentokrát půjde o časovku, takže bychom se po dlouhé době nemuseli pohádat. 😉

Teplický závod opět sliboval velkolepou podívanou, jelikož se na něj hodně trénovalo. Někdo trénoval v sobotu, někdo jen v neděli, někdo tam nechal půlku výplaty. Celkově jsme odjeli přibližně 80 tréninkových jízd! Za tréninkové jízdy jsme tedy utratili víc než za samotný závod. Snad i toto bude argument, abychom dostali i v budoucnu stejné podmínky pro naše závody jako nyní. Tréninková skupina určitě večer neudělala ostudu ani v bowlingu a v šipkách. Šipky rychlost neměří, ale bowling naměřil něco kolem 36 km/h. A pak jsme zjistili, že se to nehraje na rychlost.

Rozdělení bylo do dvou skupin, z důvodu úspory času byl zvolen „Chebský“ systém. Tento systém se v Teplicích osvědčil, protože káry byly opravdu velmi vyrovnané. Snad jen kára č.8 byla lehce pomalejší, kára č. 4 sice letěla, ale aby brzdila, museli jste si našlapat a kára č. 7 naopak letěla, a i skvěle brzdila, takže neměla konkurenci.

Při pohledu na složení skupiny A bylo jasné, že se tam minimálně 5 jezdců bude muset poprat pravděpodobně jen o 4 postupová místa do velkého finále. Objevil se tam letos zatím suverénně vedoucí Tomáš Martan, na kterého si brousili zuby jezdci, kteří se v tabulce zatím perou o bednu či TOP5. Od začátku bylo v téhle skupině jasné, kdo za každou cenu chce jen vítězství. Dominik Moravec vyhrál 4 ze 6 rozjížděk. Po jednom vítězství mu ukradli jen Leo a Jarda. Dominikovi tahle dominance zajistila první místo ve velkém finále, na druhém místě ho tam doprovodil Adam, který zejména v druhé části rozjížděk skupiny B neměl konkurenci. Ve druhé řadě startovního roštu velkého finále stál také Tomáš Martan a Radek Líbal. Tomáš měl tentokrát těžký úkol porazit Dominika, což se mu nedařilo a téměř vždycky dojel na 2. místě. Jak Adam dominoval v posledních 3 rozjížďkách skupiny B, pak Radek Líbal naopak v těch prvních 3. 3x dojel první, což ho poslalo na 4. místo na startu velkého finále. Právě tyhle 3 vítězství znamenaly, že na Jardu zbyla až třetí řada velkého finále. Vedle něj pak startovala Eliška, která se ve skupině prala zejména s tátou Radkem. Snad jim tyhle boje nezpůsobily tichou domácnost. V poslední řadě velkého finále pak stál Béďa a Leo. Oba sice dokázali v základních skupinách jednou vyhrát, ale také dokázali dojet na chvostu pole, což pro ně znamenalo až poslední řadu.

V malém finále je vždycky nejméně populární první pozice. Ta většinou znamená, že jste sice rychlí, ale vybrali jste si zrovna smůlu a souboje o bednu už můžete sledovat jen jako divák. Tuhle smůlu si tento víkend vybral Lukáš Rampa. Před časem mi psal, že před závodem bude mít nějakou oslavu. Čert ví, zda právě tahle společenská únava nemohla způsobit vynechání velkého finále. Ve druhé řadě ho doplnil Jirka Snopek. V další řadě se nováček letošní sezony Tomáš Havlík dokázal dostat před stálici šampionátu Luďka. Kuba Vošahlík pak v další řadě přeskočil Michala Navrátila a v té poslední nečekaně přeskočil nováček Alexandr Biolek Lukáše Spoustu, který v Teplicích i v sobotu trénoval. Lukáš ale obecně neměl dobrý víkend. Den před tím v bowlingu dopadl opravdu neslavně a jeho hody téměř pobily kuželky v cizích drahách. V šipkách se mu také nedařilo a na závěr všichni odmítli jeho nabídku na návštěvu místního music baru. Když vám ale místní řeknou „hoši, jestli tam půjdete, už se nevrátíte“, není radno pokoušet štěstí. I když Lukáš to stále sváděl na probdělou noc způsobenou místními temperamentními obyvateli penzionu, kteří se ve 3 ráno rozhodli protancovat zbytek noci.

Malé finále mělo jasného favorita – Lukáše. A ten také svým soupeřům nedal ani šanci si myslet na jeho pozici. Na startu poodjel, pak ujel a pak ho už nikdo až do cíle neviděl. Naprosto suverénní vítězství a celkové 9. místo. Na 10. pozici se pokusil zaútočit Tomáš Havlík, který v první jízdě předjel Jirku Snopka. Ten se ale nedal, ve druhé jízdě obhájil startovní pozici a celkové 10. místo uhájil. 11. pak skončil právě Tomáš. Krom Lukáše Spousty pak vlastně ostatní skončili v pořadí, v jakém do finále startovali. Lukáš tak skončil alespoň 14. Na poslední pozici se naopak propadl absolutní nováček Alexandr. Finále je často o zkušenostech a taktice, což se tady potvrdilo. Ale zkušenosti se nedají získat jinak než další a další účastí v závodech.

Finále A bylo dramatičtější. Tedy krom 1. pozice. Tu s přehledem dvakrát udržel Dominik a připsal si první vítězství v sezoně. Druhé místo se pokoušel obsadit Adam Kníže, jenže ho potkal technický problém. Hned na začátku druhého kola se začalo z jeho motokáry jiskřit. Bohužel se ukázalo, že nevydrželo ložisko zadního kola, kolo se doslova vzpříčilo a Adam musel absolvovat celý okruh na třech kolech a dojet si pro náhradní káru. Toho využil Tomáš Martan, který ale musel bojovat do poslední chvíle. Béďa totiž nafasoval skvěle jedoucí sedmičku, postupně se probil až za něj a nedal mu pokoj. Jejich souboj způsobil, že se k nim přiblížil i Radek s Jardou. Ti už ale neměli šanci do boje zasáhnout. Ve druhé jízdě už Adamovi kára neselhala a on si tak dojel pro druhou pozici. Ale za nimi bylo veselo, hodně veselo. Tomáš dostal letící sedmičku a chystal se zaútočit na Dominika, Leo pak téměř hned po startu skvěle předjel několik jezdců, za ním jel Radek a Jarda. Nejprve při vyjetí z jokera Tomáš probrzdil dvojku, odsunul Radka a tím ho předjel. Toho využil i Jarda a Radka také předjel. O chvíli později naopak Radek podobným způsobem předjel zpět Jardu. Po závodě byl však vznesen protest a Radek si s Jardou musel vyměnit pozici. Zpětně z kamerových záběrů musím říci, že Radek měl plné právo podat protest na první incident na Tomáše také, jelikož úhel a rychlost kolize byla ještě mnohem horší než jeho kolize s Jardou. Jelikož však protest podán nebyl, znamenalo to, že pro druhé místo si dojel Tomáš Martan, na třetí místo se i po posledním místě v první jízdě dostal Adam, na čtvrtém dojel Béďa, pátý byl pak Radek, šestý Jarda, sedmý Leo a na osmém místě skončila Eliška.
A co celkové pořadí?
Stále vede Tomáš Martan pohodlně o 24 bodů před dalším závodníkem. Tím je nově Dominik Moravec, kterému na záda dýchá se ztrátou 1 bodu Radek Líbal a se ztrátou 2 bodů Béďa Málek.

Skokani měsíce v TOP10:
•    3 místa – Adam Kníže z děleného 9. místa na 6.
•    2 místa – Dominik Moravec ze 4. místa na 2.  a Jarda Hajdúk z děleného 9. místa na 7.
•    1 místo – Eliška Líbalová se vrátila zpět do TOP10
Mimo TOP10 také můžeme zaznamenat velký postup u Tomáše Havlíka a zejména Jirky Snopka, který se doslova katapultoval z dělené 31. pozice na dělenou 17. pozici.

Propady měsíce v TOP10:
•    4 místa – TOP10 opustil absentující Milan Blažek a ze 7. místa spadl až na 11.
•    2 místa – Luděk Bechyně se po průměrném výsledku v B finále propadl z 6. na 8. místo
•    1 místo – i přes dobré výsledky se kvůli skokanům propadl o jedno místo Radek Líbal, Béďa Málek a Lukáš Rampa

Jak je patrné, v TOP10 probíhají opravdu těžké boje o pozice a každý již vyhlíží další závod. V Plzni bude rozhodovat zejména trénink, jelikož místní trať je známá svou fyzickou náročností. Kdo nezná místní trať nazpaměť a nezvládne 10 minut v kuse kroutit volantem zleva doprava, má malou šanci zajet zde dobrý výsledek.

Jarda