Dnes jsme parádním závodem v Hořovicích uzavřeli sezónu 2017-2018. Jak jsem již říkal při jeho závěru, byla průlomová co do počtu účastníků v závodě a z toho máme s Jirkou obrovskou radost.

Než se pustím do popisu průběhu závodu, nostalgicky zavzpomínám na začátky GoKartOpen. Úplně první „půlročník“ jsme jeli v první půlce 2012 a nesešlo se nás více než 10. Vítězem byl Jirka Snopek, který mě porazil v posledním závodě v jeho oblíbeném Radotíně. První celou sezónu jsme jeli 2013-14, kdy jsme se rozrostli o skupiny Málkovců a přicházejících a odcházejících různých a různě dobrých závodníků.  Průměr počtu jezdců na závod se pohyboval kolem deseti. Letošní sezónu to bylo 18 a to jsme počet zastropovali na maximálních dvacet čtyři jezdců. Prostě paráda paráda paráda. Moc nás to s Jirkou těší i zavazuje.

A teď skokem k dnešnímu závodu.

Jeli jsme ho za ukázkového počasí jako dělaném pro takové závody a mohli bychom mu dát spoustu názvů. Od nijak originálního „poslední v sezóně“ přes „sekání či průlety trávou“ až po „letecká kreace Jirky Ešpandra“. Naštěstí tentokrát helikoptéra nepřiletěla, jako kdysi pro Béďu. Všem nám ale zatrnulo, když Jirka ležel bez hnutí po přemetu s károu v trávě.  Naštěstí se ukázalo, že hoši ze severu republiky jsou pořádně tvrdí. Jirka se rozdýchal a v další rozjížďce již opět nastoupil. Prostě borec. Jen tu káru museli odstavit do opravy.

Do skupin jsme se rozdělili podle indexů což je spravedlivější systém. Přesto byly skupiny A a B rozhodně těžší, protože se do nich rozdělili Málkovci.

Skupině A jasně kraloval Tomáš, kterého porazil pouze v poslední rozjížďce Lukáš. Velmi těžké to s nimi měl Jarda Hajdúk, který se přes Lukáše dostal jen jedenkrát.

Béčko vyhrál Béďa, který se ale daleko více zapotil s v Hořovicích vždy skvěle jedoucím Honzou Šnajdaufem a také Dominikem Moravcem. Určitě na čele nejvyrovnanější grupa.

Céčko mělo výsledkově jasného vítěze v Jirkovi Snopkovi, průběh však tak jednoznačný nebyl. Výsledky ovlivnily vzájemné karamboly mezi Michalem Drdou a Luďkem. Jejich vzájemné protesty je vždy posunuli vzad. Michalovi se také „podařilo přistát“ na zádech Tomášovi Reisigovi a to vše ho srazilo v pořadí zpět.

Malé finále mělo hned dvě nečekané zápletky. Jedna byla v podobě strkanice mezi Jirkou Ešpandrem a Tomášem Reisigem, po které prolétl Tomáš trávou, zkrátil si tím kolo o jednu vracečku a předjel dva jezdce. Oba, jindy ledově klidní chlapíci, se v boxech po rozjížďce do sebe pustili. Na box naštěstí nedošlo a skončilo to jen u ostrých slov. Druhou zápletku provedlo v posledním kole přetržené plynové lanko káry Honzi Hlavničky, který do té doby suverénně vedl.  Honza sice dojel, ale zcela poslední. Účastníci rozjížďky se ale sami rozhodli, že Honzovi vítězství v rozjížďce patří a i když ho v následné rozjížďce porazil Kryštof, Honza postoupil do prostředního finále. I to absolvoval na „oblíbené pětce“.

Prostřední finále bylo ošperkované souboji o první tři místa mezi Honzo Šnajdaufem, Dominikem Moravcem a Jardou Hajdúkem. První rozjížďku pro sebe zezadu vybojoval Jarda a druhou místo udolal Honza.  Ten pak opanoval druhou rozjížďku a postoupil tím do velkého finále.

V tom startoval sice z poslední pozice, ale vždy se prodral až na čtvrté místo.

Na prvních pozicích si v rozjížďkách prohodili místo kluci Málkovi a nikoho mezi sebe nepustili. Vzhledem k výsledkům základní části celkově vyhrál Tomáš. Třetí místo v obou rozjížďkách uhájil perfektní defenzivní jízdou Jirka Snopek a po dlouhé době půstu se tak mohl postavit na stupeň vítězů. Obzvláště těžké to měl v druhé rozjížďce, kdy na něho neustále doráželi buď Honza nebo Luděk. Lukáš pak znepříjemňoval život jim. Honza dokázal všem, že Hořovice jsou jeho oblíbenou adresou, na které umí skvěle zajet.

Celkový výsledek najdete na webu nebo v příloze.

Skončená sezóna patřila „super klasikům“. Béďa jasný vítěz a Luďkovi se podařilo vůbec poprvé od „půlsezóny“ dostat na bednu, když uhájil třetí místo před Lukášem. Skvělé hoši.

Další místa včetně kategorií najdete opět ve výsledcích.

Chci nám všem poděkovat za účast na závodech. Za skvělé souboje, které dokazují, že jsme vyrovnanější a vyrovnanější a vyslovit přání, abychom se na stupních vítězů střídali ve větším počtu.

Chceme poděkovat Lukáši Rampovi, který se ujal zpracování výsledků, Martinovi Kurfiřtovi za skvělé fotky a Honzovi Hlavničkovi za super videa.

Již teď se těšíme na další, v pořadí již sedmou, „celou“ sezónu. Moc rádi ji budeme pro Vás i s Vámi zařizovat.

Přejeme Vám hezké teplé a slunečné léto a v září opět na viděnou.

Luděk a Jirka