Máme za sebou polovinu letošní sedmé sezóny, která je do počtu účastníku závodu zatím rekordní.

Než se rozepíšu o samotném závodě, chci poděkovat všem, kteří se zapojili do organizace závodu. Jmenovitě chci poděkovat Lukáši Rampovi za zpracování dat, taťkovi Melicharovi a dědovi „Starému“ za startování rozjížděk a mamce za zapisování. Všem ostatním za pomoc při rozhodování provinění na trati. Jak se ukázalo bylo to potřeba.

 

V historii GoKartuOpen největší účast na závodě znamenala pro trojici Luďka, Jirky a Lukáše poněkud detailnější přípravu než kdykoliv jindy. Museli jsme zajet závod za čtyři a půl hodiny, tak jak zněla dohoda s majitelem arény. Jeli jsme v sobotu ráno, kdy nemají tolik zájameců a proto jsmeměli podmínky pronájmu  významně lepší než standartní hodinovou sazbu, kterou v Metropoli požadují. Za naše čtyři a půl hodiny závodu jsme zaplatili méně než běžné dvě hodiny pronájmu dráhy. To vše při organizaci vlastními silami. Platit externí organizátory by byl další více náklad.

Ještě jednou všem spoluorganizátorům:      Díky moc.

 

Charakter závodu byl ovlivněn ještě před samotným začátkem, a to pořadím šampionátu ovlivňujícím rozdělení so skupin. Neúčast největších favoritů Patrika a Tomáše Málka v několika předešlých závodech byla pro rovnoměrné rozdělení katastrofou. Oba dva se potkali v jedné skupině a k nim ještě přibyl výborně jedoucí Honza Starý. Prostě skupina smrti, jaká tu ještě nebyla.

Dalším významným faktorem byl nebývalý počet nováčků. Nikdo nevěděl, jací jsou a jak ovlivní průběh závodu. Ukázalo se, že dovedli zapadnout.

Největším oříškem byla skupina „B“, skupina smrti. Té suverénně vévodil Patrik, který vyhrál všechny rozjížďky. Ostré souboje ve všech rozjížďkách sváděli Tomáš Málek s Honzou Starým. Oba se pak dostali do finálové skupiny „B“, kdy opět oba dva chtěli postoupit do velkého finále. A to byl kámen úrazu. V první rozjížďce Honza naprosto nepochopitelně nevyužil taktického prvku „Jokera“ aby se dostal před výborně defenzivně jedoucího Tomáše a místo toho se uchýlil k nedovolenému pošťouchnutí s následným předjetím. Tomáše vyprovokoval k tomu, aby mu to pak vrátil při druhé finálové jízdě, kdy ho vyvezl do velké zelené, betonem vylité, pneumatiky. Naprosto zbytečný a nebezpečný manévr, který mohl skončit zraněním. V dalších závodech budeme takovéto chování trestat vyloučením ze závodu s případnou stopkou do dalšího závodu. Všichni sice jezdíme proto, abychom uspěli co nejlépe, nikoliv však za cenu faulů a ohrožení zdraví ostatních.

Velké finále bylo jasnou záležitostí pro Patrika, který opět nenašel přemožitele, vyhrál všechny svoje rozjížďky. Na druhém místě byl pak „hostující“ Martin Hála. Třetí místo si vyjel Béďa Málek. Za ním získal bramborovou medaili Jirka Snopek. Pořadí za ním se pak míchalo a nejlépe se zadařilo Lukášovi.

Nováčkové tentokrát nepřekvapili, avšak svým sympatickým výkonem určitě nezklamali a zapadli do filosofie GoKartOpen. Pokud si závody pro amatérskou veřejnost užili a budou jezdit dále, budeme jenom rádi.

Z pohledu organizace tak velkého počtu závodníků, jsme odhalili slabší místa, na která se do dalších závodů zaměříme. Probereme již samotné rozdělování do rozjížděk, organizaci traťových komisařů i zapisování a vyhodnocení výsledků při všech možných variantách.

Pořadí a bodový zisk ze závodu  celého šampionátu jsou v příloze.

Už teď se těším na další závod. Tentokrát to bude časovka Milenium  Plzeň . Sejdeme se tam 10.2. Pojedeme protisměr a zřejmě opět delší okruh.

Do něho se budete moci přihlašovat již od pondělí. Limit bude opět 24 závodníků a jak jsme řekli, do konce příštího týdne (27.1.) budou, v případě většího počtu závodníků, upřednostněni pravidelně jedoucí závodníci. Od dalšího pondělí o svou výhodu přijdou.

Rozhodující je připsání platby na účet. Hlaste se a plaťte zálohu na startovné. V případě, že byste nakonec závod nejeli z důvodu velkého počtu zájemců, peníze vám budou vráceny. Pokud se dostanete do sestavy závodu, avšak nepřijedete, je Vaše odpovědnost sehnal si náhradníka. Pokud se to nepodaří, startovné propadne. Organizátoři náhradníky shánět nebudou.

Těším se na Vás a na další super závody.