Úspěšně máme za sebou vstup do nové sezóny a věřím, že většině závodníků a doprovodu se závody v Hořovicích líbily.

Sešlo se nás na Hořovice ideálních 24 jezdců, kdy polovina byli nováčkové v našem seriálu.

Pro organizaci závodu a jeho vlastním průběhu to byla celkem výzva. Nicméně se ukázalo, že stálí účastníci dokázali organizaci udržet v chodu a nováčkové se velmi úspěšně zapojili. Všem za to velké díky.

Rozlosováni jsme byli do čtyřech skupin po šesti, kdy klíčem rozdělení byly v loňské sezóně dosažené indexy a u nováčků abecední pořadí. Překvapením bylo společné nasazení loňských rivalů Dominika a Radka do jedné skupiny. Nu indexy jsou indexy a nutno dodat, že tentokrát nebyla žádná skupina vyloženě skupinou smrti. V každé z nich byli super rychlíci rozloženi vcelku spravedlivě.

A jak jsme tedy jeli? V průběhu závodu se ukázalo, že většina nováčků jezdit umí a stálým účastníkům dokážou být vyrovnanými soupeři. O lepší umístění je připravily určitě menší zkušenosti s hořovickou tratí i nižší vyježděnost. Řada stálých účastníků jela „hořovice“ již mnohokrát a tréninku v přípravě na každý závod věnují jak spoustu času, tak i peněz. V celkovém výsledku se pak stálí účastníci umístili před všemi nováčky. 

Skupina A k sobě svedla již zmíněné Radka a Dominika Moravce, kteří ačkoliv nechali své jiskřící souboje v loňské sezóně o první místo se svorně podělili. Na druhou příčku v rozjížďce pustili pouze Jirku Slopovského a v jedné kolizní rozjížďce se tam prosmekl i Zdeněk Netáhlo. V této rozjížďce předvedl Václav Čermák po nepodařeném nájezdu do Jokera a kolizi s Dominikem Moravcem přemet kolem osy motokáry se zakončením mimo trať. Naštěstí měl jen odřené koleno, avšak otřesený z karambolu již v další jízdě nepokračoval. Skupinu vyhrál Radek před Dominikem Moravcem a Jirkou Slopovským. Pořadí na dalších místech si rozdělili nováčkové Zdeněk Netáhlo, Dominik Kučera a Václav Čermák.

Supina B měla jasného favorita Béďu Málka, kterému úspěšně sekundoval a o dvě vítězství ho připravil Adam Kníže. S nimi bojoval i Luděk, který tak bral celkově třetí místo ve skupině. Nováčkové se za sebou seřadili v pořadí Tomáš Sork, Patrik Müller a Lukáš Krásný.

I skupina C měla favorita, tedy tentokrát favoritku, kterou byla Eliška. Nicméně to neměla tak jednoduché, protože v prvních dvou rozjížďkách jí dokázal porazit Leo. Kuba Vošahlík potvrdil předpoklady a dokázal uhájit ve skupině třetí pozici. Z nováčků byl nejvýraznější Zdeněk Strakoš, který dokázal získat dvě třetí místa. Za ním se umístili Michal Navrátil a Filip Křipský.

Ve skupině D navázal na skvělé výsledky z loňské sezóny Tomáš Martan a vyhrál celkem tři rozjížďky stejně jako i celou skupinu. Pro dvě vítězství a celkově druhé místo si dojel Lukáš Rampa a pro jedno vítězství a celkově třetí Honza Joukl.  Aleš Křivánek se jako jediný nováček v rozjížďce dokázal dostat na třetí místo třikrát. Za ním se umístil Petr Němeček a skupinu uzavřel Adam Volek.

Rozjížďky v základní části máme za sebou a pojďme tedy podívat na finálové jízdy. 

Před jejich rozlosováním odstoupili tři nováčkové, a tak jsme uplatnili rozpis možnosti postupu vítěze finále pomalejšího do rychlejšího, z D do C, z C do B a vítěze béčka do áčka. Před započetím vlastních finálových jízd finále D nakonec odstoupili ještě další dva jezdci. Finále se jelo tedy jen ve čtyřech.

V rozjížďkách déčkového finále se o první a druhou příčku podělili Petr Němeček a Patrik Müller, do céčka pak postoupil díky lepšímu umístění v základní části Petr. Za nimi se srovnali Dominik Kučera a Filip Křipský.

Céčkové finále mělo náboj v souboji Honzi Joukla a Jirky Slopovského, mezi kterými se očekával souboj o postup do béčka. První rozjížďku pro sebe těsně vyhrál Jirka na skvěle jedoucí káře číslo devět. V druhé rozjížďce si káry prohodili, a tak měl Honza papírovou výhodu. Tu však prohospodařil na startu, kdy nejprve předčasně startoval a následně start propásl a dojel až třetí. Nováčkové si rozdělili umístění v pořadí Tomáš Sokr, Zdeněk Strakoš, Aleš Křivánek a Petr Němeček.

Béčkové finále pak bylo pouze za účasti loňských účastníků. Vítězství a jasný postup do áčka si dvěma prvními místy vyjel Lukáš Rampa, za ním se umístil s dvěma druhými místy Adam Kníže. Třetí byl Leo opět dvěma třetími místy. Další tři jezdci měli stejný součet bodů, a tak o čtvrtou až šestou příčku rozhodla až pomocná bodování, díky kterým byl čtvrtý Luděk, za ním Jirka Slopovský a skupinu uzavřel Kuba Vošahlík.

A pojďme na áčkové finále, které slibovalo velké souboje. Největší z nich se odehrávali hlavně v první rozjížďce mezi Eliškou a Tomášem Martanem, který nakonec první rozjížďku těsně vyhrál právě před Eliškou. Za nimi dojeli Béďa, Radek, Dominik Moravec a Lukáš Rampa na nejhůře jedoucí „sedmičce“.

Druhá rozjížďka slibovala opět skvělé souboje, neboť jak Eliška tak i Tomáš měli výborně jedoucí káry a ani Béďa si nemohl stěžovat. Tomáš bohužel doplatil na lehkou strkanici v první zatáčce a následně nevyužil zajet Jokera hned v prvním kole, a tak se protrápil pouze na čtvrté pozici a tím otevřel Elišce cestu k celkovému vítězství. Nicméně to Tomášovi stačilo alespoň na druhé místo, neboť měl ve výsledku lepší umístění než Béďa, který tak celkově skončil třetí. Čtvrtou příčku bral Radek, pátou Dominik Moravec a šestou Lukáš Rampa. 

To vše k výsledkům sobotního hořovického závodu. „Kontrolní komisi“ prosím o kontrolu výsledků a případné připomínky.

K průběhu závodu mám ještě dvě poznámky: 

Jedna se týká bezpečnosti nás všech. V závodě nebylo zbytečných a nebezpečných strkanic, které by si říkali o nepěkný karambol. Nikdo nejel agresivně, přesto jsme neušli několika výletům z tratě s bolestivými zraněními, včetně nedokončené otočky kolem osy káry.  Pár jich bylo způsobeno poruchou brzd, všechna zranění se však týkala nováčků. Nejenom pro ně nabádám všechny, kdo se závodů chtějí zúčastňovat, ať si pořídí ochranné prvky v podobě nákrčníku, páteřáků, či alespoň ochrany žeber. Chráníte tím hlavně svoje zdraví.

Druhá poznámka je k placení útraty za tréninkové rozjížďky a pití. Jeden z účastníků, který si nechal napsat na lístek Sebastian, zaplatit zapomněl. Nikdo takový na rozpisu jezdců nefiguruje, nicméně v té době tam nikdo jiný než závodníci GoKartOpen, nebyl. Zapomenout se stát může, kdo však zapomněl, tak ať platbu cca 250 korun za tréninkovou rozjížďku a pití do arény doveze nebo pošle.

Dnes budu končit. K dalšímu závodu, který se bude konat 3.10 ve Vysočanech, napíšu v průběhu týdne. Věřím, že se s většinou z vás na něm sejdeme.

Těším se na Vás a na další super závod.

Luděk