Vážení hledači apexů,
jelikož se vláda rozhodla v boji proti viru prozřetelně uzavřít sportoviště posilující naši imunitu, dlouhé týdny jsme jen toužebně mohli doufat ve zlepšení situace. Ta nastala na konci listopadu, a tak jsme mohli potvrdit další závod letošní série GoKartOpen. Chvíli to dokonce vypadalo, že i tento termín ohrozí vzteklý pes vypuštěný z boudy, ale naštěstí jej páníček zrovna nechává kastrovat a my tak mohli zažít příjemný víkend, ale hlavně jsme si mohli užít naprosto parádní závody.

V první řadě musíme ještě jednou pochválit plzeňskou arénu. Nikde jinde nejsou tak vyrovnané motokáry jako zde. Důkazem tomu byly jak rozjížďky, kde máme dokonce fotografii, jak je 5 ze 6 jezdců v rozjížďce srovnáno v jedné desetině. Uvidíte sami, až budete číst detailní výsledky.
Kde se tento víkend lámal chleba? V trénincích. Je to tak, musíme jen uznale pokývat hlavou, že v naší sérii se laťka opravdu zvýšila a ten, kdo poctivě netrénuje, nebo nemá přirozený talent, už nemůže pomýšlet na dobré umístění. Někteří z nás si navíc mysleli, že oznámený příjezd začátečníka budou tzv. snadné body. Šeredně se přepočítali.

Na to tvrdě „doplatil“ Ondra Ešpandr, který se po delší době přijel svézt a s velkým odstupem skončil na 17. místě. Až o 13. až 16. místo se vedl boj. A teď si poslechněme jména, kdo se ho zúčastnil: Jirka Snopek, Honza Šnaidauf, Luděk Bechyně a Kuba Vošahlík. 2 pořadatelé závodu a dlouholetý účastník soutěže. A chybělo málo, aby na ně vyzrál Kuba stále branný jako víceméně nováček. Nakonec se mu to nepovedlo a s odstupem 18 tisícin na průměrné kolo skončil 16. 15. byl pak Luděk, který už přemýšlel, že před příštím závodem si zamluví nějaké ubytování v blízkosti dráhy a připojí se k tréninkům. O dalších 93 tisícin byl 14. Honza a 13. místo jen o 7 tisícin obsadil Jirka Snopek.

12. místo si vcelku s přehledem podržel Jirka Slopovský. Sice bylo vidět zklamání, jelikož v trénincích jezdil lepší časy, ale snad ho to nakopne na další závod. O 10. a 11. místa se přetahovala Eliška s Lukášem Rampou. Chvíli tak, chvíli zas naopak, chvíli to dokonce vypadalo, že bude Lukáš útočit i výše, ale nakonec uhájil před Eliškou to 10. místo o pouhých 31 tisícin. Eliška tedy dnes až 11. a uvidíme, jak to zamíchá s konečným pořadím.

O téměř desetinku vpředu se odehrával boj o 8. místo mezi Leem a Radkem Líbalem. Dva jinak horkokrevní jezdci naštěstí mohli tento závod bojovat pouze virtuálně s časomírou, vše tedy proběhlo bez komplikací. Leo byl nakonec o 31 tisícin na kolo rychlejší a urval 8. místo před 9. Radkem.
Nejvíce těsno bylo celou dobu v boji o 4. až 7. místo. V počátku si Béďa s Otou vytvořili dostatečný náskok a už to vypadalo, že je ani Jarda ani Adam nemůžou ohrozit. Jarda s Adamem tak bojovali vzadu a co rozjížďka, to změna v pořadí mezi těmito jezdci. Jenže před posledními dvěma jízdami se najednou ukázalo, že se rozdíl mezi těmito dvojičkami krátí, a tak do toho Jarda s Adamem dali, co mohli. Jardovi, to už bohužel nestačilo a skončil na 7. místě. Jenže Adam chytnul slinu v ten nejlepší moment a zajel do té doby nejrychlejší čas dne. Tím nejen přeskočil Jardu, ale nechal za sebou i Otu a Béďu. Naprosto parádní finish. A jaké byly nakonec rozestupy mezi jezdci? Adam – 0,056s – Béďa – 0,003s – Ota – 0,021s – Jarda. Neuvěřitelné. 4 jezdci v 8 setinách!

A co bedna? No, když nakonec nedorazil Lukáš Pech, měl tak Dominik zálusk na pohár. Dokonce i na ten nejvyšší. Jenže zpočátku jezdil Dominik časy dostatečné maximálně do TOP5. Vypadalo to, jak kdyby byl utahaný, jak kdyby snad celou noc probděl. Až od druhé půlky závodu začal konečně jezdit časy srovnatelné s prvními dvěma jezdci, nebo je dokonce i předhánět. Jenže to už bylo pozdě. S odstupem 67 tisícin tak skončil na 3. místě. Druhé místo obsadil nováček. Jenže ne ledajaký nováček. Nováčkem v naší soutěži byl ale svěřenec místního motokárového guru Václav Tomášek, který jen těsně nepřišel, neviděl a nevyhrál… Chybělo mu k tomu pouhých 6 tisícin sekundy (tedy 112 tisícin v součtu všech rozjížděk). Na stupínek nejvyšší tedy mohl skočit Tomáš Martan, který ačkoliv je také nováček letošní sezony, dokazuje, že jestli ho někdo chce porážet, nebude to mít lehké.

A jak to zamíchalo pořadím? Konečně se nám na špici tabulky rozdělily dvojičky. Eliška stále vede, ale její brácha Ota na ní ztrácí už jen 4 body. Na bednu nám poskočil Dominik. Tomu chybí na Elišku 6 bodů. Lukáš Pech svou absencí spadnul na 4. místo, kde bude muset příště svou pozici bránit před Tomášem Martanem, Béďou a Radkem Líbalem. Mezi 8. a 10. místem si pak drží pozice Karel Švec, Adam a Leo. Tabulkou poskočil výše zejména nováček Václav Tomášek a trochu si polepšil i Jarda. Naopak kvůli své další absenci nám padá Milan Blažek a Patrik Melichar.
Snad v lednu nebude situace pod psa, abychom se mohli potkat už v Teplicích. Jestli ano, věřím, že to zas budou parádní závody!

Jarda

Popisky k tabulkám:


Srovnání průměru časů na jednotlivých kárách, TOP3 je už silně ovlivněná tím, s kterou károu jezdci žačínali.

Zvýraznění všech časů pod 38 sekund

Deset nejlepších časů dne

Zde je vidět, kolik udělá trénink. Ti, kteří netrénovali, mají zpočátku téměř rudou barvu a ke konci se srovnávají s ostatními. U ostatních ten progress není tak znatelný.